Verzuimkosten omlaag – een nieuwe succesvolle aanpak

“40% van de verzuimkosten in Nederland wordt direct veroorzaakt door stress!”, dat zei minister Asscher van SZW vorige jaar tegen de Tweede Kamer.

TNO berekende onlangs dat de verzuimkosten € 241 per dag bedragen en dat het gemiddelde verzuim door psycho-sociale arbeidsbelasting (PSA) 55 dagen betreft, ergo € 13.255,- per persoon!

Maar ondanks deze enorme kosten en aandacht voor stress zijn de resultaten om die stress te bestrijden niet goed, de verzuimcijfers dalen niet! Hieronder een inkijk hoe we dat wel kunnen veranderen!

De oorsprong van onze stress reacties
Stress is onze reactie op een (schijnbaar) levensbedreigende situatie. In de meeste gevallen gaat het in de 21e eeuw echter om psychische bedreigingen, maar toch reageren onze hersenen alsof er een levensbedreigende situatie is. En die manier van reageren bestaat al sinds het begin van de evolutie.

Deze basale stressreacties ontstaan namelijk in het reptielenbrein (hersenstam). Dat gebied van de hersenen is 500 miljoen jaar oud en reageert in ‘termen van overleven’ (vechten of vluchten), vaak te herkennen als overlevingsstrategieën.

Aangezien dit oeroude reptielenbrein in de hiërarchie van de hersenen bovenaan staat, boven het emotionele – en cognitieve brein, is zo’n vechten-vluchten reactie dus heel gewoon.

De hiërarchie laat dus niet toe dat het ‘ik‘ onze stressreactie beïnvloed. En dat is nu net de reden dat we burn out raken, de ‘ik’ heeft allemaal plannen, maar de hersenstam bepaald hoe we reageren, zowel lichamelijk als geestelijk! De ‘ik’ wordt gewoon overruled.

Waarom bekende ontspanningstechnieken onvoldoende werken
Zoals gezegd bestaan onze hersenen simpel gezegd uit 3 delen:
1.     het reptielenbrein,
2.     het emotionele brein
3.     en de cognitieve hersenen.

Stress aanpakken vergt dan ook in eerste instantie een aanpak op het niveau van het reptielenbrein. Pas daarna komen andere hersengebieden aan de orde. De praktijk is echter dat vrijwel alle anti stress methodes en technieken gericht zijn op het emotionele of cognitieve brein. De bron van alle stress blijft dus buiten schot, we dweilen met de kraan open!

Om succesvol stress aan te pakken moeten we dus beginnen met het beïnvloeden van het reptielenbrein. Dat is echter nog niet zo eenvoudig, want dit oeroude deel van onze hersenen reageert niet op taal, maar alleen op geur, beweging of resonanties.

 

Een nieuwe aanpak
Na tientallen jaren van onderzoek in o.a. oorlogsgebieden en vluchtelingenkampen is er nu eindelijk een manier gevonden die inwerkt op de oorsprong van onze stressreacties. Het maakt gebruik van resonanties.

Deze techniek (PPD resonantie) zorgt ervoor dat de gestreste (hyperactieve) hersenstam tot rust komt, waardoor weer in staat zijn een ‘normaal’ leven te leiden, zonder in een permanente staat van overleven (vechten-vluchten) te verkeren. Meer innerlijke rust, minder agressie, minder eten en drinken, betere slaap.

En belangrijk, het werkt bij iedereen. Voor mensen met oorlogstrauma’s, voor mensen met verslavingsproblemen, kinderen met ADHD, te drukke managers, topsporters en gewone mensen met ‘overlopende’ agenda’s.

En dat is mogelijk omdat het reptielenbrein de bron is van overlevingsstrategieën, het meest basale gedrag veroorzaakt, en daarmee invloed heeft op nagenoeg alle vormen van gedrag en bijbehorende problemen. Niet alleen in de medische hoek (burn out, ziekte en verslaving), maar ook op het gebied van presteren (school, sport en werk).

Zo eenvoudig was het nog nooit
Wie dus op een duurzame manier stress uit zijn of haar leven wil bannen (en wie wil dat niet?) moet in ieder geval beginnen met het toepassen van deze nieuwe op resonantie gebaseerde methode. Echter, stress is een meerkoppig monster, en een grondig aanpak vereist ook aandacht voor alle andere niveaus (cognitief, emotioneel en fysiek) waarop stress zich laat zien. Een integrale aanpak is daarom noodzakelijk en gelukkig kunnen we dan wel weer de bekende technieken en methodes toepassen.

#Hack je Stress bootcamp – dweilen met de kraan dicht
Vanuit dat integrale denken is het dus nodig een alomvattende aanpak te kiezen om stress te neutraliseren. En voor wie geen last van stress meer wil hebben is er nu een Bootcamp programma van enkele maanden.

De #Hack je Stress Bootcamp combineert alle bewezen werkzame methodes (incl. PPD resonantie) met een persoonlijk maatplan. En dat is wat mensen gegarandeerd in enkele maanden naar een nieuw niveau in hun leven brengt.

 

 

Hieronder wat contouren van de bootcamp
Een #Hack je Stress bootcamp bestaat o.a. uit:

  • 3 intensieve bootcamp dagen – een combinatie van theorie, oefeningen, interactie met andere deelnemers en opdrachten (verdeeld over ca. 6-8 weken)
  • Een uitgebreid intake gesprek
  • Verschillende scans op gebied van stressbelasting en lichamelijke status
  • Persoonlijk (SMART) plan met daarin naar keuze
    – adviezen door personal trainer en diëtist
    – Anti stress behandeling(en) via bv. massage of andere technieken
    – Individuele 1:1 coaching
  • online ondersteuning (dagelijkse structuur met o.a. mindfulness, een unieke ont- stress-methode, oefeningen, praktische tips en veel meer)
  • Het boek ‘Nooit meer Stress’ (door Onno Nieveen; uitg. Symbolon)

Als je meer wil weten over deelname aan een Bootcamp, klik HIER

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail