Een nieuwe Corona aanpak: stop Stress!

EEN NIEUWE PRIORITEIT

Het coronavirus heeft de wereld in haar greep. Na de crises 2001 en 2008 is dit de derde periode in twintig jaar, waarbij in ons leven stevig getornd wordt aan ogenschijnlijke zekerheden.

Een paar vragen die voor veel mensen spelen:

  1. Welke invloed heeft de gigantische schuldenlast op onze economie, woonlasten, studie- en zorgkosten?
  2. Welke veranderingen veroorzaakt de digitale economie in ons werkleven?
  3. Blijft onze gezondheidszorg toegankelijk voor iedereen?
  4. Hoeveel persoonlijke vrijheid houden we over in de (digitale) 1,5m maatschappij.

Allemaal vragen waar we geen antwoord op hebben en leiden tot het ervaren van grote onzekerheid!

Echter, één ding is wel zeker, deze onzekerheid creëert angst en stress. Lees verder

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geen stress meer in het onderwijs

Een nieuwe aanpak

Het coronavirus heeft ook de onderwijswereld in haar greep. Praktische en strategische kwesties vragen dringend om een oplossing. De regering laat ons de schooldeuren weer openen, maar hoe beschermen we een ieders gezondheid? Hoe gaan we om met vermiste leerlingen en vermeende achterstanden (curriculum), implementeren we het nieuwe ‘blended’ onderwijs en blijven werktijden binnen de perken? En, als klap op de vuurpijl: hoe gaan we om met de onzekerheid over onze maatschappelijke post-corona toekomst, de ‘grote onbekende’?


Lees verder

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

podcast

Een interview met podcast koning Patrick Kicken (Leven zonder stress, Nondualiteit), over het boek ‘Nooit meer Stress‘ van Onno Nieveen.

In dit interview vragen en antwoorden over:

  • de rol van ons brein bij stress
  • waarom veel methodes en technieken onvoldoende werken
  • de onmisbare rol van resonanties in het post-corona tijdperk
  • hoe op eenvoudige wijze los te komen van (dagelijkse) stress

Luister hier

Kijk hier

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Corona zonder stress

Een eenvoudig aanpak!
Het Corona virus heeft de wereld in haar greep. Uiteraard is er veel aandacht voor onze gezondheid, maar de angst voor de toekomst, het ‘onbekende’ lijkt op dit moment de overhand te krijgen. Angst = stress, en dat is een slechte raadgever, onplezierig en werkt negatief in op het immuunsysteem.

De 100 punten vraag is dus: Wat kunnen we zelf doen om van die angst af te komen en de situatie in ons voordeel te veranderen? Lees verder

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Elektrosmog, stress en ons drinkwater

Er is de laatste tijd eindelijk meer aandacht voor de impact van digitalisering (electrosmog) op ons leven en leefmilieu. Beeldschermen, camera’s en bijbehorende sociale media zijn inmiddels overal te vinden. Thuis, op het werk en in het publieke domein, we staan er mee op en gaan ermee naar bed.

Onze zintuigen worden de gehele dag geprikkeld en daarnaast komt in de meeste gevallen deze informatie tot ons via elektromagnetische straling (EMS).

De prangende vragen die opkomen zijn: Wat betekent dat voor ons leven, ons gedrag, onze gezondheid en ons welzijn? En hoe zit dat met (drink)water? Lees verder

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Verzuimkosten omlaag – een nieuwe succesvolle aanpak

“40% van de verzuimkosten in Nederland wordt direct veroorzaakt door stress!”, dat zei minister Asscher van SZW vorige jaar tegen de Tweede Kamer.

TNO berekende onlangs dat de verzuimkosten € 241 per dag bedragen en dat het gemiddelde verzuim door psycho-sociale arbeidsbelasting (PSA) 55 dagen betreft, ergo € 13.255,- per persoon!

Maar ondanks deze enorme kosten en aandacht voor stress zijn de resultaten om die stress te bestrijden niet goed, de verzuimcijfers dalen niet! Hieronder een inkijk hoe we dat wel kunnen veranderen! Lees verder

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Analyseer je stress – gebruik astrologie

De kracht van astrologie

Astrologie heeft gedurende millennia al vele Heeren gediend, van Chinese keizers tot Tibetaanse lama’s en artsen, van krijgsheren tot moderne beursmanagers en verontruste burgers.  Het wordt door velen nog steeds van grote waarde geacht om in lastige onoverzichtelijke situaties helderheid te verschaffen.

Uiteraard is er ‘misbruik’, bijvoorbeeld in commerciële media waar astrologie helaas gebruikt wordt om niemendalletjes uit te wisselen. Teksten als ‘Nieuwe liefdes zijn aanstaande’ en ‘de zilvervloot staan op het punt van binnenvaren’ zijn normaal en allerhande stemmingen worden eendimensionaal geduid. En dat is jammer. De rijke traditie van astrologie krijgt daardoor een imago dat associaties oproept met prietpraat en kermisvertier.

Rode draad
Maar er zijn ook vele serieuze vakbroeders, goed opgeleide astrologen die in staat zijn een precieze uitleg te geven over je ‘persoonlijke’ blauwdruk inclusief een duiding van de huidige tijdgeest in relatie tot jouw leven. Persoonlijk vind ik het altijd weer fascinerend om iets te kunnen zeggen over de ‘rode draad‘ in iemands leven. Een levensenergie die zich telkens laat zien ongeachte de situatie of leeftijd. Een energie die we gemakkelijk herkennen en tegelijkertijd snel over het hoofd zien, doorgaans omdat onze overlevingsstrategieën het heft in handen nemen. Het is een energie die niets te maken heeft met ons karakter en ook van andere dimensie is dan ons mentale – en gevoelsleven.

Mysterieus? Misschien. Maar in ieder geval is mijn ervaring, dat iedereen die in staat is zo dicht mogelijk bij zijn of haar rode draad te blijven, het meest gelukkige leven leidt dat mogelijk is. Helaas is dat overigens lang niet altijd het meest eenvoudige om te doen. Want genoemde overlevingsstrategieën liggen vaak dwars, evenals familieleden en vrienden en kennissen uit de sociale groep.

Te veel stress
Het is me de laatste jaren opgevallen dat bij mensen die kampen met veel stress en burn out verschijnselen, juist de informatie over hun rode draad een grote impact heeft op het herstelproces.
Naast de toenemende stress van het dagelijkse leven is vooral het ‘niet meer passende pad’ de reden dat de batterijen leeg raken. In nauw contact leven met je rode draad, je innerlijk weten, is vervullend en zorgt ervoor dat je goed zicht houdt op wat wel en niet kan, waar je grenzen liggen en hoe die te bewaken. En natuurlijk, je moet ook vallen om te leren opstaan, we leven nu eenmaal in een wereld van de zintuigen, zonder ervaringen (fijn of niet fijn) zouden we niet bestaan.

Maar om terug te komen op de rol van de horoscoop in ons leven kan ik niet anders zeggen dat het zo nu en dan buitengewoon verhelderd en verfrissend is om je eigen verhaal weer eens te horen. Om bevestigd en bekrachtigd te worden in dat wat je eigenlijk diep van binnen wel weet, maar waar je vaak niet naar wil luisteren. En ook om de tijdgeest helder voor de bril te krijgen. We leven nu eenmaal in een altijd maar veranderende wereld en daar in mee gaan is behoorlijk veeleisend. En mensen zijn nu eenmaal gewoontedieren, veranderen is eigenlijk niet zo ons ding.

Gelukkig leven
Dus wie een gelukkig leven wil leiden (en wie wil dat niet?) doet er goed aan zo af en toe de sterrenhemel te consulteren, maar zorg dan wel dat je astroloog de rode draad in je leven mee neemt in de duiding. En natuurlijk mag het ook wel heel even gaan over die nog onbekende nieuwe liefde of het winnende staatslot……

Voor een update over je leven,vraag Onno en klik HIER

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Waarom saboteren we onszelf? – Uitleg en een oplossing!

Waarom saboteren mensen hun eigen voornemens?
Wat is zelf sabotage eigenlijk?
Waarom doen we niet wat we zeggen?

We willen ons leven veranderen, bijvoorbeeld stoppen met roken, minder werken, meer sporten of anders gaan eten. We investeren vervolgens in een cursus, training, zelfhulp boek, sportabonnement of therapie. Maar na een paar weken zijn die voornemens verdwenen, zijn we gestopt, doen we weer precies zoals ‘vroeger’…..

Hoe kan dat? Waarom gebeurt dat telkens weer, zelfs met belangrijke voornemens.

In dit artikel een uitleg en vooral ook een oplossing!


Lees verder

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Nooit meer werkstress – het kan!

Volgens minister Asscher wordt 45% (!) van het ziekteverzuim in Nederland veroorzaakt door werkgerelateerde psychische klachten (lees: stress).

Dit zijn klachten die veroorzaakt worden door een verstoorde balans tussen werk en privé, werkdruk, baanonzekerheid, of agressie en geweld op de werkvloer. Met andere woorden stress.
En daarmee is zogenoemde psychosociale arbeidsbelasting (PSA) de meest voorkomende beroepsziekte in ons land.

 

 

 

Marco van Basten
Een bekend voorbeeld van zo’n PSA tragedie is Marco van Basten, voormalig topspits en ex-trainer van AZ en het Nederlands elftal. Lees verder

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Druk van de ketel – is sabbatical tijd belangrijk?

U kent dat gevoel wel …. u maakt zich zorgen over de toekomst, de opvoeding, baan, gezondheid, een buitenlandse reis, kortom onzekerheid en met ander woord: stress.

Het moderne dagelijkse leven biedt ons meestal niet veel tijd en ruimte meer om te reflecteren.

Iedereen in je omgeving heeft een druk programma. Veel mensen, jong en oud, zijn door deze jarenlange ‘agendadruk’ ongeduldig, rusteloos, geïrriteerd of zelfs boos geworden.

 

Hoe kan het, dat we ons zo laten leiden door de omstandigheden, vaak tegen beter weten in?

De nieuwe tijd.
De laatste decennia hebben een sterke verandering laten zien, het leven is enorm versneld. We staan onder veel hogere druk en velen van ons worden geconfronteerd met ingrijpende ervaringen. Lees verder

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Bevrijdingsdag – laat het verleden los

Het is weer tijd voor onze jaarlijkse nationale herdenkingsdagen. Maar wat zijn we eigenlijk aan het doen op die dagen? Natuurlijk, de oudere onder ons herdenken de oorlogsjaren, maar in bredere zin is het ook een oproep om stil te staan bij het verleden, respect te tonen voor hen die hun leven hebben opgeofferd voor vrijheid en te vieren (ons te realiseren) dat we in vrijheid kunnen leven.

vrijheid dag

Als je het fenomeen van herdenken eens goed beschouwt kunnen een aantal interessante vragen worden gesteld:
1.     Waarom is het verleden zo belangrijk?
2.     Wat is de rol van respect tonen voor overledenen?
3.     Wat is vrijheid en wat betekent in vrijheid leven?
4.     Zijn 2 dagen per jaar genoeg?

Lees verder

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Einde aan (werk) stress

Onderzoek concludeert: “5 minuten luisteren naar speciale PPD mp3’s verhoogt de innerlijke rust aanzienlijk – minder werkstress”.

Stress is op dit moment de grootste veroorzaker van (mentaal) verzuim in onze maatschappij. We weten dat omdat organisaties verzuimcijfers bijhouden en verzekeraars onze privébezoeken aan huisartsen en andere zorgprofessionals. Tel daar nog bij op de keren dat we (school)ziek, zwak of misselijk thuis op de bank zitten en het is duidelijk dat het tijd wordt om stress eens serieus aan te gaan pakken.

Factoren die stress veroorzaken
Toegegeven, er is natuurlijk al jaren aandacht voor de werkstress problematiek, vooral vanuit het Haagse. De bovengenoemde cijfers laten echter zien dat er de laatste jaren geen noemenswaardige verbeteringen plaats vinden. De huidige aanpak lijkt goed beschouwd weer een voorbeeld van symptoombestrijding en dat werkt niet! Het wordt tijd dat we vanuit een veel groter perspectief in kaart gaan brengen wat ten grondslag ligt aan stress en ‘maatschappelijk lijden’.

stress en werkEen groter perspectief

Lees verder

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail