Druk van de ketel – is sabbatical tijd belangrijk?

U kent dat gevoel wel …. u maakt zich zorgen over de toekomst, de opvoeding, baan, gezondheid, een buitenlandse reis, kortom onzekerheid en met ander woord: stress.

Het moderne dagelijkse leven biedt ons meestal niet veel tijd en ruimte meer om te reflecteren.

Iedereen in je omgeving heeft een druk programma. Veel mensen, jong en oud, zijn door deze jarenlange ‘agendadruk’ ongeduldig, rusteloos, geïrriteerd of zelfs boos geworden.

 

Hoe kan het, dat we ons zo laten leiden door de omstandigheden, vaak tegen beter weten in?

De nieuwe tijd.
De laatste decennia hebben een sterke verandering laten zien, het leven is enorm versneld. We staan onder veel hogere druk en velen van ons worden geconfronteerd met ingrijpende ervaringen.

Daarnaast heeft het lichaam te maken met steeds meer stressoren als ongezonde (fabrieks)voeding, te weinig beweging en toxines in het leefmilieu. Ook het millennia oude familieleven staat op de helling (in Amsterdam woont 40% alleen!), is er overmatig medicijngebruik en hebben we collectief te maken met de gevolgen van 2 wereldoorlogen, genociden, klimaatverandering met bijbehorende natuurrampen en vluchtelingenstromen!

Het overlevingsinstinct, ons reptielenbrein, is chronisch alert geworden, hyper alert. Het gevolg: overdreven emotionele reacties op normale dingen (korte lontjes, depressies, chaos), gedrag stoornissen (ADHD) en life style ziektes (diabetes II, overgewicht).

Geen tijd? Wat kunnen we wel doen??
Ontspannen lijkt het eenvoudigste antwoord. Yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen, bewegen, hartcoherentie, welness behandelingen, muziek, etc.

meditatie mindfulness geluk

Echter, we gunnen onszelf vaak de tijd niet, waardoor al deze technieken onvoldoende het diepste deel van onze hersens beïnvloeden, waar nu juist die overdreven (stress) reacties vandaan komen.

We hebben iets nodig wat ons diepste brein, onze overlevingsinstincten, voldoende kan bereiken.
De activiteit moet terug van ‘hyper alert’ naar ‘waakstand’.  Weinig activiteit in het reptielen brein, veel activiteit in onze creatieve hersenen. Minder zorgen, angsten, rusteloosheid, meer spontaniteit, creativiteit, vrede en gewoon zijn met wat er is.

Daar waar geen tijd is.
Uiteraard zijn dagelijkse PPD resonantie luister-minuten (5-10) belangrijk. Maar minstens zo belangrijk is het uitgebreid tijd nemen voor bezinning en inspiratie. Een week of meer afstand nemen van ingesleten patronen op het werk en thuis in een ‘onbelaste’ omgeving liefst midden in de natuur.

Hier, vrij van de drukte van de wereld, zijn bezinning, grote stilte en een intense sterrenhemel de context om onze werkelijke identiteit te onderzoeken en definities van stress, welzijn en succes te herzien. Voor veel mensen wordt de poort van enkelvoudig zicht en wijsheid in hun eigen hart geopend. Grote onderwerpen als vrijheid, liefde, waarheid en vrede komen in het licht. Stress verlaat langzaam ons leven……

sabbatical ont stressTijd voor bezinning nemen.
Informatie over een zeer bijzondere sabbatical omgeving is te vinden via www.prajnaparamita.nl

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail