Onno Nieveen

Onno zegt over zichzelf: Mijn leven is tot nu toe een permanente zoektocht langs verschillende, zeer uiteenlopende opleidingen en werkvelden geweest. Ik begon als ‘groene Wageningse ingenieur’ met de focus op het integraal oplossen van complexe, wereldwijde milieuproblemen. Maar tijdens het uitvoeren van die opdrachten ontwikkelde zich bij mij het inzicht dat voor het duurzaam oplossen van de massieve milieuproblemen nog iets anders nodig was dan de gebruikelijke technische aanpak.

Nog meer studie
Ik vulde dat inzicht in eerste instantie in door studies te volgen op het gebied van (Jungiaanse) psychologie, astrologie, persoonlijke ontwikkeling, coaching en complementaire, integrale (Oosterse) geneeskunde. Langzamerhand kwam het inzicht en de ervaring om de complementaire velden van wetenschappelijke- en intuïtieve kennis en kunde te combineren.

nooit meer stress

‘nooit meer stress’ bijeenkomst

Een verdiept inzicht in de mens en haar leefomgeving bracht mij er ook toe de grote (milieu) problemen van de wereld terug te brengen tot het persoonlijke niveau: ons eigen geestelijke en fysieke milieu (welzijn).

Dat luidde eind jaren negentig van de vorige eeuw het begin in van een nieuwe carrière als therapeut, trainer en coach via mijn eigen praktijk EON (www.eon-advies.nl). Daarnaast raakte ik ook betrokken bij het ondersteunen van (onderwijs) organisaties op het raakvlak van gezondheid, welzijn, stress en presteren  (www.OmegaGezondheidCoaching.nl).”

De rol van het verleden
Al doende met het transformeren van bedrijfsculturen, het oplossen van menselijke problemen en gezondheid issues en het leven van mijn eigen (familie) leven kwam ik tot het confronterende inzicht dat wij mensen, en dus ook ikzelf, geregeerd worden door ons verleden. Door onze opvoeding, culturele achtergrond, scholing, sociale (werk)omgeving, vervelende herinneringen en nog veel meer. En dat het verleden letterlijk in onze cellen is opgeslagen. Maar ook dat het verleden in veel situaties een ‘sta in de weg’ is om nieuwe wegen in te slaan, nieuwe mogelijkheden te onderzoeken en zelfs blijvend geluk te ervaren. Het verleden als wortel van een zeer persistent sabotagemechanisme.

Concrete resultaten
Die confrontatie was natuurlijk een reden om nog dieper te gaan zoeken: hoe werkt dat sabotage mechanisme, welke mogelijkheden staan ons ten dienste, kunnen we een oplossing vinden om te leven zonder sabotage en hoe ziet dat er dan praktisch gezien uit? Een zoektocht die nog niet ten einde is, maar die al wel een paar mooie vindingen heeft opgeleverd, bijvoorbeeld in op het gebied van stress reductie op het diepste hersenniveau (www.maxmyperformance.nl) en de aanpak van overgewicht via een bijzondere body & mind methode.
De laatste zichtbare stap in deze zoektocht is het voor iedereen beschikbaar maken van al die informatie via mijn boek ‘Nooit Meer Stress’ en bijbehorende lezingen en workshops .

Natuurlijk leven
Ik ben er na al die jaren van doordrongen geraakt dat het mysterie van het leven niet te begrijpen is, en dat we ondanks (…) de omstandigheden in staat zijn een gelukkig leven te leiden. De huidige situatie in de wereld geeft echter ook voldoende reden tot zorg. Klimaatverandering, milieuverontreiniging op grote schaal, uitputting van levensbronnen, uitsterven van planten- en dierensoorten, oorlogen om fossiele brandstoffen terwijl het alternatief al lang voorhanden is!
In mijn leven en dus ook via dit boek roep ik op tot een fundamentele verschuiving van ons huidige (medisch) denken, een paradigma verschuiving, waarbij natuurlijk leven, met aandacht voor alle aspecten van het leven, de standaard is. Duurzaam is het sleutelwoord.

Tegelijkertijd is de eeuwige student in mij benieuwd naar het ultieme integrale inzicht. Wat is werkelijk waar? De waarheid die geen voorwaarden kent, die voorbij gaat aan goed, slecht, mooi, lelijk en stress. De waarheid waar zo vaak naar verwezen wordt door spirituele Meesters en heilige geschriften. Wellicht de ultieme vraag: Wie ben ik?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail