Hoe schade door stress in organisaties sterk te reduceren

NIEUWE AANPAK VAN EEN “OUD” PROBLEEM
Chronische stress leidt tot schade voor mensen, organisaties én klanten. Het gaat ten koste van prestaties, sfeer, gezondheid en torenhoge (verzuim) kosten. Om een idee te geven, bijna 50% van de verzuimkosten binnen organisaties zijn direct gerelateerd aan stress (PSA).

Stress blijkt een veelkoppig monster, een effectieve aanpak vraagt om actie op meerdere niveaus en velden tegelijkertijd. De huidige aanpak in veel organisaties schiet om die reden echter flink te kort. Er is iets nieuws nodig, en dat nieuwe is nu ook voorhanden!

WAT IS ER AAN DE HAND?
Onderzoeker en auteur ir. Onno Nieveen wilde weten waarom de huidige aanpak van stress weinig effectief is en vooral hoe het beter zou kunnen. Hij ontrafelde hoe de hersenen omgaan met stress en schreef er een zeer toegankelijk boek over: ‘Nooit Meer Stress’ (uitgeverij Symbolon).

Nieveen laat in dit boek zien dat het oudste hersendeel, het zogenoemde reptielenbrein (500 miljoen jaar oud), al het gedrag bepaalt. Deze oude software moet dealen met een totaal veranderde wereld en raakt ‘overbelast’. Een gestrest, hyperactief reptielenbrein zorgt vervolgens voor agressie, verslaving, slaapproblemen, overgewicht, ondermaatse school-, sport- en werkprestaties.

EEN VEELKOPPIG MONSTER VRAAGT OM EEN BIJZONDERE AANPAK
Stress is een veelkoppig monster. Nieveen identificeerde 8 verschillende categorieën van stress, terwijl er hooguit drie voorkomen in modern anti-stress beleid!
Tijd voor vernieuwing dus.

Niet alleen dienen de hersenen op verschillende niveaus te worden gevoed (cognitief, emotioneel en instinctief), ook moet er aandacht zijn voor veel verschillende levensvelden. Van lifestyle tot het epi-genetische verleden.

LEZING & WORKSHOP
Voor mensen die interesse hebben om de invloed van stress in hun organisatie (en eigen leven!) sterk te verminderen geeft Nieveen met regelmaat lezing en workshops, waarbij naast achtergronden en inzichten uiteraard ook de bijzondere en zeer praktische aanpak aan de orde komt.

#BOOTCAMP
Voor mensen en teams die echt in actie willen komen is er een heuse bootcamp: #Hack je Stress: 3 dagen intensief aan de slag, ondersteunt met een dagelijks online programma en 1 op 1 coaching. Succes gegarandeerd!

INTERESSANT?
Kijk op de agenda
of
nodig Onno uit voor een lezing of workshop of bootcamp.

nooit meer stress

nooit meer stress in organisaties

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail